Una ILP d’Uber? Proposta 22: una nova ofensiva contra els drets dels treballadorsCom a resposta a la llei californiana AB5 que reconeix la relació laboral dels treballadors d’Uber, les companyies de plataformes han engegat una ILP per tombar-la. Es dirimeix en referèndum les condicions laborals de desenes de milers de treballadors.

El original en catalan es de Catarsi magazin

You can read this article in English here

Puede leer este artículo en español aquíEsta serie de artículos sobre la Gig Economy en la UE fue posible gracias al generoso apoyo de la Lipman-Miliband Trust 

http://www.lipman-miliband.org.uk/logo/logo_files/lmt_logo_picture.png
This image has an empty alt attribute; its file name is Propositiion-22.png

ber, Lyft i altres empreses de l’economia de plataformes han establert un nou rècord en gastar 181,4 milions de dòlars en la campanya a favor d’una proposta legislativa refrendària (ballot initiative). La Proposició 22 pretén evitar que la llei Californiana AB 5 aprovada el setembre de 2019 reconegui la laboralitat de conductors i repartidors d’empreses que treballen amb apps i els consideri com a empleats amb contracte i no com a contractistes independents (o treballadors autònoms).

El 18 de setembre el governador demòcrata de Califòrnia, Gavin Newsom, va signar la AB 5 sense exempcions per als conductors i ocupadors que interactuen amb aplicacions digitals. En resposta a l’aprovació de la AB 5, Tony West, el director legal de l’empresa de viatges compartits Uber Technologies, va declarar: «Els conductors no seran re-classificar automàticament com a empleats […] Continuarem responent a les acusacions de classificació errònia en l’arbitratge i en els tribunals segons sigui necessari, tal com ho fem ara».

Qui hi ha darrere de les campanyes a favor de la Proposta 22?

Immediatament després, a l’octubre de 2019, les empreses de plataforma dedicades al transport basat en apps, van presentar una iniciativa legislativa referendària que tindrà lloc en paral·lel al vot a les eleccions a la presidència dels EUA del dia 3 de novembre de 2020. Brandon Castillo, portaveu de la campanya, va declarar en aquell moment: «Gastarem el que sigui necessari per a guanyar». Fins al 4 de setembre de 2020, la campanya pel «Sí» a la Proposició 22 va rebre 181,4 milions de dòlars, que és la major quantitat de fons que mai hagi rebut una campanya d’iniciativa legislativa a Califòrnia. Lyft, Uber i DoorDash van contribuir cadascun amb aproximadament 48 milions, InstaCart va proporcionar aproximadament 28 milions i Postmates va contribuir amb aproximadament 10 milions. La campanya d’oposició «No» a la Prop 22 va rebre 4,8 milions. La Fraternidad Internacional de Camioneros i SEIU-*UHW West (sindicats laborals) van proporcionar aproximadament el 52% dels fons totals de la campanya.

Què significaria l’aprovació de la Proposta 22?

L’aprovació de la Proposta 22 consideraria als conductors basats en aplicacions com a contractistes independents i no com a empleats o agents. Per tant, la mesura de la iniciativa legislativa anul·laria el Projecte de Llei de l’Assemblea 5 (AB 5) sobre la qüestió de si els conductors basats en aplicacions són empleats o contractistes independents. Significaria que les lleis laborals estatals relacionades amb l’ocupació no cobririen als conductors basats en aplicacions.

Foto: Flickr – Frankie Roberto

L’AB 5, que recentment va passar a ser llei, reemplaça el criteri del dret comú pel criteri ABC per a determinar si un treballador és un empleat o un contractista independent a Califòrnia. A partir de l’1 de gener de 2020, les entitats ocupadores hauran de classificar els seus treballadors com a empleats a menys que aquests compleixin amb totes les condicions del criteri ABC[i].

A. La persona està lliure del control i la direcció de l’entitat contractant en relació amb l’acompliment del treball, tant del contracte per a la realització del treball com en la pràctica.

B. La persona fa un treball que està fora del curs habitual dels negocis de l’entitat contractant.

C. La persona es dedica habitualment a un ofici, ocupació o negoci establert independentment que sigui de la mateixa naturalesa del treball realitzat.

En canvi, l’aprovació de la Proposició 22 definiria als conductors basats en aplicacions com a treballadors que (a) brinden serveis de lliurament de comandes a través d’una aplicació o plataforma col·laborativa en línia d’una empresa o (b) usen un vehicle personal per a proporcionar serveis de transport pre-contractat amb compensació a través d’una aplicació o plataforma en línia de l’empresa, sense tenir en compte si aquests estan sota el control i adreça de la plataforma, si aquesta plataforma és el seu únic ocupador o si el treballador està establert com a contractista més enllà de l’activitat que realitza per a la plataforma.

Uber i Lyft han reconegut en públic que la reclassificació dels seus conductors com a empleats acabaria amb el seu model de negoci

L’ AB 5, que va entrar en vigor al gener del 2020, va incloure exempcions per a nombroses categories de treball, però no per als conductors i repartidors. El passat 10 d’agost de 2020, el Tribunal Superior de San Francisco va dictaminar que Uber i Lyft van violar l’AB5 i van classificar erròniament als seus treballadors. El fiscal general Xavier Becerra va respondre: «La cort ha intervingut i acordat: Uber i Lyft han de posar fi a la classificació errònia il·legal dels seus conductors mentre continua el nostre litigi». Tant Uber com Lyft van declarar de manera amenaçadora que, tret que es posposés la fallada del tribunal, les seves empreses podrien suspendre les operacions basades en aplicacions dins de Califòrnia. Seguidament, el 20 d’agost, el Tribunal d’Apel·lacions del Primer Districte de Califòrnia va suspendre l’entrada en vigor de la part dispositiva del jutge del Tribunal Superior Schulman.

Les companyies mantenen que la Proposició 22 donaria als conductors drets i salari mínim que no reben com a contractistes independents. No obstant això, el Centre Laboral de la Universitat de Califòrnia Berkeley ha estimat que el salari mínim incorporat en la mesura arribaria efectivament a només 5,64 dòlars l’hora, tenint en compte les diferents disposicions de la iniciativa. La veritat és que els principals beneficiaris de la campanya són Uber, Lyft i les altres companyies de l’economia de plataformes. Uber i Lyft han reconegut en públic que la reclassificació dels seus conductors com a empleats acabaria amb el seu model de negoci. Uber ha perdut 15,7 mil milions i Lyft 4,2 mil milions de dòlars en els últims tres anys, i tots dos diuen que mai podrien ser rendibles si han de re-classificar als conductors com a empleats.

Foto: Flickr – Jon Worth

És per això que aquestes empreses han deixat clar que estan disposades a invertir desenes de milions per a guanyar aquesta votació d’importància històrica per a l’economia de plataformes, encara que sigui a costa d’aclarir la seva falta d’escrúpols i de moral. La seva supervivència està en joc i depèn de negar a milers de treballadors drets laborals bàsics, incloent-hi un salari digne, accés a la desocupació i cobertura social dels treballadors, i el dret a sindicar-se. A pesar que la batalla és summament desigual, els representants dels conductors i repartidors que formen l’oposició a la Proposició 22 confien que poden guanyar.

El dia 3 de novembre es decidirà el futur del sector del transport i repartiment basat en aplicacions digitals. Sabrem si els diners han vençut a la democràcia una vegada més, o si per contra s’estableix definitivament l’obligació a aquestes empreses de reconèixer els drets laborals dels treballadors. Això succeiria a més en la mateixa terra natal d’aquestes empreses, on aquesta indústria és més potent a nivell polític i econòmic, cosa que podria establir un precedent que s’estengui a nivell global. Tots ens juguem molt en aquesta votació. Si poden mostrin el seu suport i solidaritat als companys i companyes de la campanya en contra de la Proposició 22. Ho necessitaran.


[i] Després de l’1 de gener de 2020, els treballadors es consideran empleats a menys que es demostri el contrari. L’entitat contractant ha de demostrar que els treballadors compleixen amb totes les condicions del criteri ABC per classificar-los com a contractes independents, a menys que existeixi una exclusió legal o una determinació de treball. La llei AB 5 no canvia la forma en què es classifiquen els treballadors fora de l’estat.

BRAVE NEW EUROPE reúne a autores de vanguardia del pensamiento progresista con activistas y otros con artículos como este. Si quieres apoyar nuestro trabajo y quieres ver más escritos libres de prejuicios del estado o de los medios corporativos y gratuitos, por favor haz una donación aquí.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*