Toni Strubell, Núria Bassa – Els eurodiputats de Junts per Catalunya comparen el Tribunal Suprem amb la justícia turca davant els líders de la UE

El nostre agraïment al sociolingüista Miquel Strubell pels seus consells en aquest article

You can read the article in English here

Aquesta setmana els eurodiputats de Junts per Catalunya han acusat el Tribunal Suprem d’Espanya de grans irregularitats i d’actuar amb motivacions polítiques davant el ple del Parlament Europeu. El passat dimecres 16 de desembre, l’eurodiputada Clara Ponsatí va arribar a referir-se al Tribunal Suprem d’Espanya com a tribunal “delinqüent” en presència de la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i del president del Consell, Charles Michel.

L’acusació la va fer Clara Ponsatí en el marc del debat sobre el pressupost de la UE i en referència a les irregularitats amb què es troba l’estat de dret en països com Polònia i Hongria. Ponsatí va incloure l’Estat espanuol en aquest grup tot assenyalant que “si Espanya pot actuar com Turquia, és perquè la UE li ho permet” en referència a la indiferència que mostra la UE davant el conflicte Espanya-Catalunya. Va continuar acusant el Consell i la Comissió d’aplicar una doble vara de mesurar a Brussel·les, fet que estava contribuint – segons va dir – a la destrucció de l’estat de dret a Europa. La seva denúncia venia provocada pel silenci de la UE respecte a la pràctica judicial irregular a Espanya. Es referia concretament a la manipulació que havia efectuat el Tribunal Suprem de la recent sentència del TEDH que anul·lava el judici contra el líder basc Arnaldo Otegi i els seus companys, per la falta d’imparcialitat de la jutgessa. Tal com informava Duroyan Fertl en un article recent a Brave New Europe (https://braveneweurope.com/duroyan-fertl-spain-re-opens-controversial-bateragune-case-against-basque-leaders) la resposta del tribunal espanyol a aquesta decisió no va ser la d’emprendre mesures per indemnitzar l’afectat – Arnaldo Otegi que ja va complir sis anys de presó – sinó la d’anunciar que es farà un nou judici, un pas considerat força irregular en la pràctica judicial habitual. La mateixa Ponsatí va descriure aquesta decisió com a “política” ii “repte obert” a l’autoritat del Tribunal Europeu de Drets Humans. A continuació, va acusar les institucions de la UE de mostrar-se sordes davant d’aquestes irregularitats, afegint que el que realment soscava l’estat de dret a Europa són les dobles vares de mesurar i la manca de coratge polític que Consell i la Comissió estan mostrant davant del govern espanyol.

L’expresident Puigdemont també va tenir l’oportunitat de parlar aquesta setmana de les irregularitats de la justícia espanyola davant el responsable d’exteriors de la Comissió Josep Borrell. Puigdemont va voler-lo avergonyir pel que va qualificar com a “ferotge repressió” soferta els darrers tres anys pel moviment independentista català, amb més de 2.850 persones investigades i / o imputades fins ara amb la benedicció efectiva del govern socialista espanyol. Els tres eurodiputats catalans que pertanyen al grup Junts per Catalunya (que va guanyar les eleccions europees a Catalunya) també s’enfronten a la seva pròpia persecució amb el suplicatori demanat contra ells, un pas especialment dissenyat per l’unionisme espanyol per facilitar la seva extradició a Espanya per jutjar-los al Tribunal Suprem.

En relació amb aquest tema, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boyé, ha expressat la seva esperança que un incident ocorregut a Brussel·les el passat 23 de novembre pugui ajudar a desbaratar la iniciativa contra Puigdemont i els seus companys. Aquell dia, el partit unionista Ciudadanos va organitzar una conferència al Parlament amb el fiscal del Tribunal Suprem espanyol, Javier Zaragoza, com a ponent convidat. Se li va demanar que parlés sobre la sedició i la rebel·lió, els “crims” pels quals va fer condemnar els líders independentistes. Gonzalo Boyé (entrevistat el 15 de febrer passat a Brave New Europe https://braveneweurope.com/interview-with-gonzalo-boye-spain-the-eu-cannot-overlook-the-intimidation-of-Advisor-defending-political-opponents -a-espanya) considera que l’efecte distorsionant causat per aquest acte no pot haver passat desapercebut pel TEDH. Boyé hi veu molta irregularitat perquè el president de la Comissió d’Afers Jurídics de la UE que tracta del suplicatori, Adrián Vázquez, és membre del mateix partit que va organitzar l’acte, Ciudadanos. Aquest factor l’utilitzarà Boyé com a argument per subratllar l’estreta complicitat política existent entre el fiscal principal del Tribunal Suprem d’Espanya i un dels principals partits unionistes d’Espanya, circumstància encara agreujada pel fet que els treballs d’aquest Comitè ja estan en marxa. Però el fiscal Zaragoza no només ha estat atacat per això sinó també per la controvertida falta de respecte que ha demostrat reiteradament envers la justícia belga en rebutjar-se de forma sistemàtica les peticions d’extradició dels líders catalans.

És d’esperar que arribarà el moment en què la injustícia del sistema jurídic espanyol serà impugnada pel TEDH i que aquest tribunal faci rectificar els molts casos en què els drets humans han estat trepitjats a Espanya. No obstant això, si les autoritats de la UE no intervenen prou decididament quan Espanya toreja les anul·lacions de sentències del TEDH – com s’ha produït en el cas Bateragune – la situació de conflicte s’eternitzarà entre Catalunya i Espanya. Si no s’impedeix a Espanya la barbaritat de repetir els judicis, en lloc de la rectificació exigida, existeix el temor que Madrid s’aboni a una fórmula perfecta per continuar la repressió desenfrenada als dissidents. Espanya haurà trobat la manera perversa de riure’s de la justícia europea tot perpetuant sinistres procediments penals, inclús allargant penes de presó, als qui ja n’han complert la sentència. Si això passa, la despolitització dels sistemes de justícia i el compliment dels drets humans continuaran sent urgents assignatures pendents de la UE dins de les seves pròpies fronteres.

Núria Bassa, Toni Strubell

Ajuda Brave New Europe – el digital antifeixista alemany en anglès – a informar de la lluita per l’autodeterminació de Catalunya i Escòcia i a denunciar la constant vulneració de drets humans a l’Espanya hereva de Franco

Donar: https://braveneweurope.com/donate

This image has an empty alt attribute; its file name is Toni-and-Nuria-1-1024x846.jpg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*